Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Játékos vetélkedő a bányászatról

Játékos keretek között a bányászat

VETÉLKEDŐ

 

 

 Annavölgyön, jan.20-n megemlékeztek a bányaszerencsétlenség 64. évfordulójáról. Az ünnepséget már kora délután, fél 3 kor egy vetélkedő indította. A "Bányászat, mint szakma" címmel rendezett játékon az Annavölgyi általános iskolán túl a sárisápi, a dági tagiskola, és a csolnoki intézmény diákjai versengtek a helyi iskola tornatermében. A versenyen különböző feladatokat kaptak a gyerekek, például bányászcsizmába bújva kellett versenyt futniuk, tornapad alatt kellett átmászniuk saját bőrükön tapasztalva milyen szűk is volt egy bányavágat, illetve talicskába kellett klocc-nak nevezett faanyagot pakolniuk. Összesen 7 csapat: Sárisápról két 4-4 fős, Csolnokról két 4-4 fős, Dágról egy 4 fős és a házigazdák oldaláról két 4-4 fős csapata mérte össze tudását. Első helyen Dág, második és harmadik helyen pedig Csolnok két csapata végzett.

A versenyen résztvevők mindegyike kapott kisebb-nagyobb ajándékot: a dicsérő oklevél, és a Bányászati emlékek című kiadvány, illetve az Emlékek és hagyományok a Dorogi szénmedencében című dvd mellett,  valamennyi résztvevő, jutalmul a Tokodaltárói Ágnes ereszke és 4/c aknába látogatnak, kisvasúttal, természetesen idegenvezetés mellett.

A vetélkedőt követően rajzversenyt rendeztek, amin helyi általános iskolák első és hat osztályos grafikusai indultak. A rajzok fő témája természetesen a bányászat volt. A szervezők elsősorban kíváncsiak voltak arra, hogy a mai fiatalság számára mit is jelenet a bányászat, mint fogalom és a már leáldozott csillagú tevékenységet hogyan tudják egy ceruza segítségével megjeleníteni. A versenyen született munkák mindegyike - egyöntetű szavazat alapján - díjazott lett, a művelődési ház hirdető táblájának falát színesítik.